farmaist cu un flacon de Zeolit Spectrum
Detoxifiere

ZeolitSpectrum, o alternativă sau o suplimentare la pastilele de iodură de potasiu

Radioactivitatea artificială este văzută în mod justificat ca o amenințare pentru oameni, natură și propria noastră sănătate, mai ales menținerea sănătății este mai importantă ca niciodată. Zeolitul farmaceutic poate fi şi aici un ajutor important în astfel de urgență.

Radioactivitate, catastrofe nucleare, bombe atomice - acestea sunt probabil cele mai căutate cuvinte pe internet, care au câștigat un interes masiv datorită evoluțiilor dramatice din Ucraina și exprimă de fapt incertitudinea și teama oamenilor fața de situația actuală.

În prezent sunt puse foarte multe întrebări despre efectul zeolitului asupra radioactivității. Prin urmare, este important să vorbim despre experienţa dobândită în urma utilizării zeolitului în timpul catastrofelor nucleare. În plus, este de asemenea necesar să se arate dacă Zeolitul farmaceutic poate fi o alternativă unică sau o suplimentare eficientă la pastilele cu iodură de potasiu.

Accidentul nuclear provoacă iradierea sau contaminarea populației sau/si a mediului. Accidentul de la Cernobîl, care a avut loc pe data de 26 aprilie 1986, a generat eliberări radioactive semnificative în atmosferă, care s-au dispersat la discreția maselor de aer. Norul radioactiv format, a acoperit o mare parte a Europei, în zilele de după accident. Particulele radioactive au fost transportate pe distanțe lungi de către masele de aer căzând pe soluri sub formă de depunere/pulbere uscată și/sau sub formă de depunere umedă, sub efectul ploii sau ninsorii contaminate de elementele radioactive din aer. Astfel, aceste depuneri au acoperit pămâtul, plantele, suprafeţele apelor, dar și construcțiile și zonele locuite.

Urmăriţi evoluţia norului radioactiv în perioada 26 aprilie și 10 mai 1986 AICI.

Depunerile radioactive de pe soluri au dus la contaminarea plantelor (culturi, iarbă, păduri) și, prin urmare, a produselor alimentare produse pe teritoriile contaminate. În anii următori, pe aceleași teritorii, Cesiul, persistent în sol, continua să contamineze produsele agricole. Cesiul este încă măsurabil în soluri și ocazional, în unele produse, cum ar fi ciupercile de pădure.

Consecințele de sănătate cauzate de această catastrofă sunt dificil de evaluat cu certitudine. Se cunoaşte însă, spre exemplu, că numărul afecțiunilor de cancer tiroidian a crescut de o sută de ori în rândul copiilor din Belarus; Astfel, această afecţiune este conectată în mod clar la o expunere semnificativă la radiaţii. În ceea ce privește mortalitatea din cauza accidentului, numărul rămâne incert şi astăzi, dincolo de victimele numărate imediat după producere.

Spre deosebire de radiațiile naturale, care sunt de obicei foarte scăzute, radiațiile artificiale generate de activitatea umană au efecte mult mai devastatoare. În exploziile nucleare, principalii radionuclizi sunt cei de Cesiu 137 și Stronțiu 90. Cesiu 137 contaminează relativ rapid solul și apoi este absorbit lent de plante, acumulându-se în acestea. Cesiul absorbit de plante intră în hrana animalelor și se acumulează de exemplu, în laptele de vacă și astfel intră în corpul uman prin lanțul trofic. Cesiu 137 care intră în tractul gastrointestinal este practic absorbit în proporție de 100% de către organism. Stronțiul 90 este similar din punct de vedere chimic cu calciul și, prin urmare, este absorbit deosebit de ușor de organism și încorporat în oase.

Timpul de înjumătățire al izotopilor radioactivi din organism, adică perioada până când jumătate dintre izotopi sunt excretați, este estimată la aproximativ 70 până la 110 zile pentru Cesiu137 și aproximativ 49 de ani pentru Stronțiu 90.

Utilizarea zeolitului în timpul dezastrelor nucleare din trecut

Prima utilizare majoră documentată a zeolitului a fost în 1986, după catastrofa de la Cernobîl din Ucraina. Consecințele au fost comparabile cu bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki. În 1986 zeolitul clinoptilolit a fost utilizat ca agent profilactic în rândul salvatorilor şi ca agent terapeutic pentru persoanele expuse la radiații. Rezultate similare au fost raportate de la dezastrul de la Fukushima. Rapoartele privind utilizarea zeolitului după dezastre precum Cernobîl, Hiroshima, Nagasaki, Fukushima sunt multiple:

Utilizare zeolit industrial

  • Purificarea apei contaminate (grad de purificare 98-99%).
  • Curățarea solului contaminat
  • Adăugarea de zeolit în sere (reducere cu 70-80% a Cs137 și Sr 90 la plante).
  • Adăugarea de zeolit în hrana animalelor din ferme a dus la reducerea cu 50-70% a radionuclizilor din carne și cu 80-85% în lapte.
  • Învelirea reactorului de la Cernobîl cu 22.000t de zeolit.

Utilizare zeolit - pentru uz intern

  • Administrarea în scop profilactic la salvatori.
  • Administrarea în scop terapeutic.
  • Adăugarea în ciocolată și prăjituri pentru decontaminarea copiilor, preparate cu 2 până la 30% zeolit în funcţie de greutatea corporală.
  • Adăugarea de zeolit în alimente (descompunere crescută a radionuclizilor cu un factor de 3-5).

În timpul terapiei pacienților afectaţi de radiații, s-a demonstrat în mod clar că administrarea trebuie făcută în primele 10 zile. După această perioadă, controlul terapeutic al procesul patologic progresiv al bolilor radiațiilor este foarte dificil. Această observație este în conformitate cu mecanismul de acțiune al zeolitului, conform căruia, izotopii care se află în organism, în afara tractului gastrointestinal, nu mai pot fi captaţi.

Dificultăţi mari au apărut în cazul ingestiei repetate prin alimente şi apă contaminate. Deoarece nu se știa exact care alimente au fost contaminate și care nu, s-a recomandat un aport continuu de zeolit pentru uz intern, pe toată perioada de expunere potențială.

Pacienții cu radiații au fost tratați timp de cel puțin 40 de zile. Doza a fost de aproximativ 3 până la 8 g de zeolit pe zi respectiv până la 16 capsule (0,5 g/capsulă), în funcţie de vârstă, în general sub formă de pulbere, amestecată într-un pahar cu apă și administrată o dată pe zi. Pe tot parcursul zilei au fost distribuite și minerale, vitamine și aminoacizi.

Cum ar putea ajuta ZeolitSpectrum în caz de radioactivitate?

În afara toxinelor şi metalelor grele (contaminanţii „obişnuiţi”), ZeolitSpectrum are un efect de captare remarcabil asupra Ce137 (aprox. 95%) și Sr 90 (aprox. 80%), ambele substanțe provenind din radioactivitatea artificială și având un potențial dăunător ridicat asupra sănătăţii oamenilor (de exemplu, arsuri prin radiații, daune genetice, precum și cancer). Odată captați acești izotopi nu se mai eliberează și se elimină din corp, în mod natural, prin scaun.

Aici, se evidenţiază imediat diferența față de pastilele cu iodură de potasiu. Acestea protejează glanda tiroidă de absorbția iodului radioactiv și, astfel, de cancerul tiroidian indus de radiații. Ele nu protejează împotriva absorbției altor radionuclizi în organism. Iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, dearece acestea sunt mai puțin susceptibile să beneficieze de tratamentul cu comprimate ce conțin iod după expunerea la iod radioactiv. La celelalte grupe de vârstă, administrarea de iodură de potasiu se va face cu precauție, ţinându-se cont de afecţiunile existente şi de sfatul/supravegherea medicului.

structura zeolitului si captarea contaminantilor

Conform datelor recente, distribuția aportului de ZeolitSpectrum în doze de 2 până la 3 porții/zi este mult mai eficientă. ZeolitSpectrum nu interacționează cu minerale, vitamine și oligoelemente, prin urmare se poate face administrarea simultan cu alimente (contaminate).

Deoarece zeolitul a fost folosit în mod predominant în timpul catastrofelor și pentru că în general nu este posibil pentru a face studii dublu-orb pe această temă din considerente etice, există în principal rapoarte de utilizare practică. De asemenea, în cazul unui dezastru, studiile pe termen lung nu pot fi planificate şi nici nu pot fi efectuate într-o manieră standardizată. Prin urmare, acest raport oferă o scurtă privire de ansamblu asupra temei, fără nicio pretenție de exhaustivitate și se rezumă la cele mai esențiale puncte.

În cazul unui dezastru nuclear, se pot da următoarele recomandări generale:

  • Staţi acasă.
  • Țineți ferestrele închise.
  • Ascultați radioul pentru informații despre evoluțiile actuale.
  • Purtați o mască FFP2 când sunteți în aer liber pentru a reduce posibila ingerare de praf radioactiv.
  • Purtați o singură dată hainele cu care aţi ieşit afară sau spălați-le bine, de îndată ce vă întoarceți acasă.
  • Purificați apa de băut ori de câte ori este posibil.
  • Spălați alimentele bine înainte de a le pregăti.
  • Pastilele cu iodură de potasiu nu trebuie luate cu neglijență. În general, se recomandă prudenta la copiii, adulții ar trebui să le ia doar în cazurile necesare din punct de vedere medical. Consultați medicul sau farmacistul înainte de a le lua.
  • Pentru perioada de expunere potențială la radiații, autorii documentelor științifice recomandă consumul continuu de Zeolit pe tot parcursul zilei. Acordați atenție doar produselor testate, aprobate şi avizate pentru uz intern.

Pe scurt, se poate afirma că, pe baza datelor disponibile și a cunoștințelor dobândite în urma utilizării zeolitului în timpul accidentelor nucleare, există un potențial ridicat de reducere a daunelor provocate de radiațiile nucleare asupra organismului uman, dar și în agricultură, zootehnie și în alte domenii. Recomandarea autorilor științifici pe această temă este o administrare timpurie a zeolitului, pe perioada de risc potențial.

În cazul administrării interne, alegeţi doar acele produse care au fost aprobate și testate corespunzător pentru uz uman. ZeolitSpectrum conţine zeolit purificat, de calitate farmaceutică, fiind singurul zeolit avizat pentru uz intern, cu efecte dovedite clinic şi cu indicaţii clare de tratare. Nu există efecte secundare prin administrarea de ZeolitSpectrum, iar beneficiile potențiale sunt de departe multiple. Produsele ZeolitSpectrum se găsec şi în farmacii.

Atentie! Suplimentele alimentare care conţin zeolit au fost interzise pentru administrare internă încă din 2018. NU există în farmacii produse cu zeolit - suplimente, se vând doar online de către companii care îşi asumă siguranţa consumatorilor şi bineînţeles efectele legii în vigoare.

Sursă: FIȘĂ INFORMATĂ - Mai 2014 - Forumul Nuclear Elvețian
Pichl, 2006 | Arbaletari, 2001 | Pavelic și colab. 2017 | Lamprecht și colab. 2015

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *