Balonare Intestinală
Afecţiuni

Balonarea intestinală

Balonarea intestinală este un simptom foarte neplăcut şi apare din cauza alimentelor nepotrivite sau a consumului exagerat de mâncare. Dacă balonarea este recurentă, poate fi o consecinţă a anumitor afecţiuni de care ai putea suferi fără să ştii.

Balonarea apare în urma acumulării de gaze în intestine și poate fi însoțită de crampe/dureri abdominale și senzație generală de discomfort. Balonarea abdomenului are impact nu doar de ordin estetic dar afectează și starea noastră de spirit.

Adeseori balonarea se instalează în special după masă, dacă a fost o masă copioasă sau dacă alimentele consumate nu sunt tolerate de stomac.

Alimentele care provoacă balonare

Alimentele care provoacă balonare sunt cele care conțin gluten adica pâinea, pastele și cerealele; cele care conțin lactoză, regăsită în produsele lactate; cele care conțin fructoză, componentă a fructelor și cruciferele: conopida, broccoli, varza, gulia, sparanghelul. De asemenea, leguminoasele, în special fasolea și mazărea, sunt responsabile de apariția balonării, dar și alte alimente cum ar fi ceapa, usturoiul, băuturile acidulate și dulciurile care au în compoziție sorbitol, cel mai bun exemplu fiind bomboanele.

De asemenea, stresul, oboseala și dereglările hormonale pot sta la baza apariției balonării.

Balonarea cauzată de stres este mai greu de tratat decât balonarea cauzată de alimentație. Stomacul are un sistem nervos propriu interconectat cu sistemul nervos central, iar starea de stres, depresia, anxietatea îl pot afecta direct.

Dereglările hormonale sunt în strânsă legătură cu apariția balonării în special la femei. Perioada menstruatiei, însă și menopauza sau sarcina pot favoriza apariția balonării. Pe de altă parte, anumite medicamente și tratamente hormonale pot avea ca efect secundar balonarea.

Dacă balonarea este recurentă/constantă, se întinde pe mai multe zile, și s-au exclus cauzele de mai sus, atunci este indicată o vizită la medic.

Cele mai comune afecţiuni care provoacă balonare

Cele mai comune afecţiuni care provoacă balonare sunt: toxiinfecţie alimentară, indigestia, refluxul gastrointestinal, sindromul colonului iritabil (SCI), bolile inflamatorii intestinale (BII), boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragică, colita ulcerativă etc.

Sindromul colonului iritabil (SCI) este frecvent întâlnit la persoanele care suferă de balonare. Această patologie este la originea simptomelor digestive care pot deranja mult viața cotidiană, dar nu sunt considerate grave. Pentru că diagnosticul de SCI să fie pus, balonările, durerile abdominale cronice (ar trebui să fie prezente cel puțin o zi pe săptămână în ultimele trei luni) adesea asociate problemelor de tranzit (diaree, constipație sau alternanța celor două).

Balonarea recurentă/constantă poate fi cauzată şi de o boală digestivă cronică precum boala celiacă sau o proliferare bacteriană (adică o cantitate anormală de bacterii) la nivelul intestinului subțire. La anumiți pacienți (în special la cei care suferă de diaree), se poate regăsi o intoleranță la lactoză sau o slabă absorpție a anumitor zaharuri precum fructoza, ceea ce conduce la un exces de producție de gaze.

Bolile inflamatorii intestinale (BII) sunt tulburări gastro-intestinale cornice care se manifestă prin dureri abdominare, pierdere în greutate, balonări, oboseală, diaree etc şi afectează tot mai multe vieţi.

În BII putem vorbi şi de o absorbţie deficitară a nutrienţilor prin mucoasă şi de un intestin permeabil, fapt ce provoacă neplacuta senzaţie de balonare. Când balonarea este constantă, în lipsa unei alte boli, poate fi vorba de un deficit de enzime digestive şi de un dezechilibru al florei intestinale. Un sistem digestiv sănătos conţine până la 400 de bacterii benefice, care ţin sub control dezvoltarea bacteriilor nocive. Microbiomul este un amestec de microorganisme distribuite pe întreg corpul nostru, însă cu o pondere mult mai mare la nivelul intestinelor. Numeroase studii au arătat că un intestin sănătos, întăreşte sistemul imunitar şi previne apariţia unor afecţiuni cronice, precum cancerul de colon, boala Chron, diabetul sau obezitatea.

Dieta

Pentru a preveni balonarea este important ca alimentele care vă provoacă balonare intestinală să fie scoase din meniu sau să fie consumate în cantități mai mici. De asemenea vă sfătuim să consumaţi cantități mici de hrană și să mestecaţi mai mult, până ce devin o pastă. Persoanele care mănâncă în grabă înghit mult aer și ulterior se pot balona, asemenea persoanelor care consumă băuturi acidulate în timpul mesei. Subliniem că lichidele reci pot fi responsabile de apariția balonării pentru că stomacul depune efort suplimentar pentru a le aduce la temperatura corpului, fapt ce poate îngreuna şi digestia.

De asemenea, introducerea în meniu a grăsimilor sănătoase, obținute din nuci, ulei de pește, ulei de cocos sau ulei de măsline, și consumul de cereale fără gluten (orez, mei, quinoa, tapioca) au efect benefic asupra digestiei. De evitat grâul, laptele de vacă, porumbul, drojdia și citricele.

Pe de altă parte, mișcarea fizică este deosebit de importantă în combaterea balonării și reglarea tranzitului intestinal. Se recomandă minim 30 de minute de sport pe zi sau, cel puțin, de plimbare ușoară în natură. Plimbările după masă sunt extrem de eficiente în prevenirea acumulării de gaze în plus, stimulează procesul de digestie.

ZeolitSpectrum, un remediu 100% natural, fără efecte secundare

Pentru balonare şi alte afecţiuni care pot acompania această stare există o multitudine de medicamente care pot ameliora simptomele. Noi vă recomandăm dispozitivul medical natural, ZeolitSpectrum, un remediu 100% natural, fără efecte secundare şi cu efecte dovedide clinic.

Alimentele procesate din ziua de azi, poluarea excesivă - dereglează activitatea intestinală, determinând diverse intoleranţe alimentare, slăbirea peretelui intestinal şi apariţia a numeroase afecţiuni, precum cele menţionate mai sus.

ZeolitSpectrum reprezintă un excelent tratament singular sau complementar în cazul afecţiunilor grave, dar mai ales în tratamentul BII, sindromul colonului iritabil, reflux gastrointestinal etc.

ZeolitSpectrum acţionează în principal la nivel gastro-intestinal, captând şi eliminând toate substanţele dăunătoare cu care este încărcat organismul nostru. Reglează tranzitul intestinal, flora intestinală se restabileşte astfel, întăreşte peretele intestinal, lăsând loc doar nutrienţilor să se absoarbă în mucoasa intestinală.

ZeolitSpectrum se administrează în timpul meselor, câte 2-3 capsule de 3 ori pe zi cu 100 ml de apă. Este important ca pe durata zilei să se consume min 2-3 l de apă pe zi.

Împreună cu o dietă adecvată, vă recomandăm zilnic (minim 3 luni de zile) ZeolitSpectrum pentru eliminarea substanţelor nocive (toxine, metale grele) din alimente inclusiv a reziduurilor din medicamente - atunci când urmaţi o schemă medicală pentru afecţiunea dvs. Este recomandat să asiguraţi 2 ore distanţă între medicamente şi ZeolitSpectrum.

O viaţă sănătoasă fără balonări şi un intestin intact vă dorim!

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *