Monoglutamatul de sodiu este un aditiv alimentar (E621) denumit și potențiator de gust/aromă, format din Acid Glutamic 79% și sare 21%. Acidul glutamic este cel mai abundent neurotransmițător excitator din sistemul nervos.
Azi, monoglutamatul de sodiu este produs la scară industrială.
SUA, Japonia, China, Germania, UK, Elveția sunt cei mai mari exportatori și se bat pe o piață incredibilă, care urcă cu 8 miliarde de euro în fiecare an fiindcă în industria alimentară, E621 a devenit secretul profitului. Monoglutamatul de sodiu este folosit din belșug de cei mai mulți producători de alimente ca potențiator de gust. În magazine, abia dacă mai găsești un produs fără E-uri. În Uniunea Europeană sunt omologați și acceptați 317 aditivi alimentari – fără de care nimic n-ar mai fi nici gustos și s-ar strica pe raft. Piața mondială a aditivilor alimentari e uriașă și în continuă creștere.
Te lingi pe buze după o porție de supă la plic făcută în câteva minute. Chips-urile – nu te mai poți sătura, ciorba n-are gust dacă nu punem în ea tradiționala lingură de condiment sau borș din plic, friptura e fadă dacă n-o garnism cu aromele din plicuri. Iubim gustul șuncii, al mușchiului țigănesc, al crenvurștilor și al salamului cu maioneză și ketchup – din belșug. Mâncăm cu plăcere la fast-food, cine mai face icre sau pate de ficat acasă?
Monoglutamatul de Sodiu sau E621 ajută multe alimente, de exemplu crenvurștii, obținuți din resturi bizare de carne pe care oricine le-ar arunca la gunoi, să fie un produs atât de delicios, încât să mai ceri încă unul. Te face să mai vrei, să mai ceri și să-l preferi altor alimente. Este ceea ce se cheamă dependență. Se mai numește al cincilea gust, parafrazând titlul unui film celebru. În momentul în care papilele gustative intră în contact cu acest gust, creierul va fi păcălit cu o senzație de plăcere euforică, și-ți mai cere. Cei care mănâncă des alimente procesate și îmbogățite cu monoglutamat de sodiu vor ajunge să dezvolte o mare dependență.
Monoglutamatul de sodiu este o substanță deosebit de dăunătoare pentru sănătate.
În timp, și consumată cu regularitate, aceasta provoacă Alzheimer și Parkinson, deficit de atenție, oboseală cronică, depresie și tulburări de comportament. Monoglutamatul de Sodiu afectează glanda pitulară – dereglând astfel întregul echilibru hormonal al organismului.
Monoglutamatul de Sodiu este responsabil cu obezitatea deoarece crește cu 50% pofta de mâncare. Așadar, apare un alt risc: mâncăm mult – fără să ne hrănim. Provoacă dependență și are un efect vasoconstrictor asupra sistemului circulator, îngustând vasele de sange.
Cercetătorii au îngrozit opinia publică atunci când au spus că “monoglutamatul de sodiu prăjește neuronii”. Au făcut experimente de laborator cu celule nervoase peste care au pus celebrul condiment. Neuronii au reacționat atât de puternic încât și-au dat duhul într-o oră. Unii neurologii ne asigură însă că asemenea experimente de laborator nu dovedesc neaparat un pericol. Totuși creierul nostru funcționează până la o limită. Iar avertismentele multor medici ne pun pe gânduri. Poate o discuție cu fabricanții de alimente ne-ar liniști, însă stupoare: 8 din cei mai mari producători de mezeluri din România au refuzat filmările când li s-a spus care este subiectul reportajului. Singurii care au acceptat filmarile la ei in “ogradă” au fost importatorii și distribuitorii de aditivi alimentari, adică E-uri. În țară sunt zeci de astfel de hale industriale pline cu saci și canistre de coloranți, acidifianți, emulgatori, gelifianți, arome, potențiatori, gume și prafuri fără de care industria alimentară n-ar mai fi atât de profitabilă….