Afecţiuni

Intestin permeabil, boala omului modern

„Toate bolile încep în intestin” a afirmat Hipocrate – părintele medicinii acum 2.500 de ani. Toate cercetările științifice moderne au dovedit în prezent cât de important este intestinul pentru funcționarea normală a organismului, intestinele fiind supranumite si „poarta catre sanatate”.

Intestinul este un organ important al digestiei și nutriției. In acelaşi timp reprezintă un organ foarte important de eliminare a reziduurilor și toxinelor având rol de barieră sau ‘’santinelă’’. Permite accesul nutrienților benefici și blochează accesul substanțelor care reprezintă un pericol pentru organism.

Bariera intestinală reprezintă o suprafață imensă de mucoasă, în care miliarde de bacterii se confruntă cu cel mai mare filtru de apărare al organismului nostru. Cele mai mari ’’bătălii’’ reacţii de apărare ale organismului au loc în intestin.

Intestinul permeabil este definit prin creșterea permeabilității mucoasei intestinale – spatiile/joncţiunile dintre celulele peretelui intestinal se lărgesc şi permit pătrunderea şi recircularea toxinelor în tot organismul (sânge, limfă, organe). Aceste particule străine declanșează un răspuns imunitar susținut, iar reacțiile în lanț care urmează declanșează, atât inflamaţie localizată intestinal, cât și o reacție inflamatorie generală.

Dacă tulburarea persistă inflamaţia devine cronică, iar de la acest stagiu la bolile degenerative nu este decât un pas. Când intestinul îşi pierde funcţia de barieră pentru substanţele toxice, în sistemul limfactic şi cel circulator apar radicalii liberi extrem de nocivi, care se pot cantona (opri) la orice organ din corp, unde pot cauza leziuni la nivel celular. În unele cazuri apare atrofia mucoasei și malabsorbția.

Intestin permeabil și bolile cronice

Permeabilitatea crescută a intestinului este prezentă (ca factor declanşator sau ca efect al bolii) într-un număr mare de afecțiuni: boala Crohn, colita ulcerativă, boala celiacă, intestinul iritabil, oboseala cronică, diabetul zaharat tip 1, obezitatea, spondilita anchilozantă, dermatita atopică, scleroza multiplă etc.

În multe boli autoimune (diabetul zaharat de tip 1, artrita reumatoidă, tiroidita Hashimoto, lupus, psoriasis), permeabilitatea crescută este o trăsătură timpurie si constantă a procesului de boală. Deci o permeabilitatea crescută este critică pentru dezvoltarea bolii, astfel încât eliminarea acesteia poate preveni dezvoltarea multor boli autoimune.

Simptome associate unui intestin permeabil

Simptomele sindromului de intestin permeabil pot fi, atât digestive, cât mai ales extra-digestive:

– oboseala, durerile de cap, somnolența, lipsa de concentrare, confuzie;
– balonările, diareea, constipația, creșterea în greutate, pofte pentru alimente procesate și zaharuri;
– intoleranțe alimentare, alergii, rinita sezonieră, astm, dermatita atopică, eczeme;
– iritabilitate, nervozitate, depresie, dezechilibre hormonale (ex.sindrom premenstrual)
– candidoza, durerile articulare, fibromialgia, sindromul de oboseală cronică

Permeabilitatea intestinală este o zonă noua de interes pentru cercetarea medicală și fara doar si poate, trebuie sa devina o cale importanta de abordare în prevenirea și terapia bolilor cronice. Cercetarea privind modularea permeabilității intestinului este pentru foarte multi, la început. In prezent, principalele abordări terapeutice se concentreaza doar pe dietă și restabilirea echilibrului florei intestinale.

Medicina modernă admite că un intestin permeabil este factor favorizant pentru foarte multe patologii, dar din păcate, este încă mult subdiagnosticat.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *